dinsdag 16 februari 2016

Opdracht #2; Een poster met het thema 'onderweg naar morgen'

Opdracht twee voor Ontwerpen is gelukt, :) en ik ben er trots op! Samen met Lise (https://communicatievoordummies.wordpress.com/) heb ik geprobeerd om naar aanleiding van de feedback een poster te maken die in een oog opslag de aandacht trekt en de mensen aan het denken zet. Onder de poster kun je lezen hoeveel veranderingen er zijn geweest tussen de poster die we eerst bedacht hadden en het uiteindelijke resultaat hieronder. 

De opdracht was om met een exhibit van Science Linx 1) een poster te ontwerpen om VWO studenten warm te maken voor een Beta opleiding of 2) het ontwerpen van een poster met het thema 'onderweg naar morgen'. Wij kozen voor de tweede opdracht, en als het goed is spreekt hij verder voor zich!


Overwegingen en keuzes bij de poster:
Bioglobes; schaalmodel voor evenwicht op aarde.
Gemaakt door Lise en Anneriek
Voor opdracht #1 had Anneriek een poster opzet gemaakt over Bioglobes, deze bevatte te veel tekst voor de opdracht dus tijdens het college zijn we begonnen met een posteropzet die voor een groot deel plaatjes bevatte en ook tekst om deze verder uit te leggen en de ‘lezer’ iets te leren over de poster.
Plaatje 1Links onderin staat een bioglobe, in de diagonaal omhoog wordt deze ontleed in de verschillende onderdelen met hun naam en door pijlen weergegeven de invloed die ze op elkaar hebben. Links boven in komt de informatie ‘wat is een bioglobe’ en ‘hoe werkt een bioglobe’, hierbij wordt het belang van een evenwicht benadrukt. Rechts onder in wordt dit geprojecteerd op de wereld, die ook een biosfeer is, en in het kader van ‘onderweg naar morgen’ dat er iets moet veranderen om dit evenwicht te bewaren op aarde.
Gaandeweg kwamen we er achter dat ook deze teveel tekst zou bevatten en dat het doel van de poster niet is om iemand iets te leren, maar om de aandacht te trekken en mensen aan het denken te zetten. Op de poster van Lise was er een onderdeel wat in het midden zou komen te staan. Dit leek ons een goed uitgangspunt om toe te voegen en daarom bedachten we de volgende opzet:
Plaatje 2Links de bioglobe (met een evenwichtige, lichte kant en een donkere, uit evenwicht zijnde kant), rechts de wereldbol met dezelfde licht/donkerscheiding. In het midden de vraag ‘welke kant kies jij’. In de tekst boven de afbeeldingen in één zin weergegeven waar ze op slaan.
Ook deze opzet zou teveel tekst bevatten en dat zou niet passen bij het doel van de opdrachtgever, dus maakten we ook een opzet zonder tekst:
Plaatje 3Net als de vorige afbeelding, maar nu zonder tekstOok nu waren we nog niet blij met de opzet omdat we bang waren dat deze niet in een oogopslag duidelijk maakte wat we wouden laten zien, namelijk: dat de wereld uit evenwicht begint te raken en dat we onderweg naar morgen andere keuzes moeten gaan maken om de ecosfeer ‘aarde’ weer zo veel mogelijk in evenwicht te brengen.
Plaatje 4Om dit probleem om te lossen bedachten we dat de afbeelding in het midden moest staan en hebben we nog gedacht aan het maken van een bol die half wereldbol, half bioglobe zou zijn, maar omdat we deze ook nog weer in tweeen wouden delen om een evenwicht – niet evenwicht te laten zien zou dit het er niet heel veel duidelijker op maken. Daarom besloten we de bioglobe, iets kleiner, vóór de wereld te plaatsen omdat dit een schaalmodel is voor de wereld.
Op de achtergrond de aarde, daarvoor de bioglobe. Links het evenwicht, rechts uit evenwicht. Aan beide kanten een selectievakje waarmee de kijker als het ware een kant kan selecteren met zijn cursor, alsof het op de computer gedaan kan worden.Plaatje 5.jpgDit idee besloten we verder uit te werken.
Om ons doel te bereiken vonden we dat het evenwicht – niet evenwicht duidelijker moest worden laten zien, dus dat er ook afbeeldingen op de wereldbol werden geplaatst. In de Bioglobe komen afbeeldingen van de garnalen, algen en bacterien, op de wereld, gebouwen, dieren en mensen. Op internet vonden we een afbeelding die we als voorbeeld gaan gebruiken voor de afbeeldingen die we zelf gaan maken.Plaatje 6
(http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve
/4082590/3/stock-illustration-4082590-sketched-earth-globe-usa-modern-life-pollution-industrial-busy-crowded.jpg)
Plaatje 6,5De titel besloten we te voorzien van de hoofdboodschap : Bioglobes, schaalmodel voor duurzaamheid op aarde. Onder de poster de vraag: welke kant kies jij? Met de selectievakjes en de cursor. Omdat hier alsnog het begrip ‘evenwicht’ niet meteen duidelijk aanwezig is besloten we om de titel te veranderen in: Bioglobes, schaalmodel voor evenwicht op aardePlaatje 7
Een eerste versie van de uitwerking van onze opzet in Photshop ziet er zo uit. Met de hand getekende afbeeldingen zijn geplakt op de wereldbol en in de bioglobe. De kleuren aan de linkerkant, bij het evenwicht zijn mooi en fel, aan de andere kant grijs.
Aan de hand van dit voorbeeld hebben we besloten de linkerkant iets minder grijs te maken, en om de vraag: welke kant kies jij? op een wipwap te plaatsen.
Door de cursor bij het vakje te plaatsen aan de kant waar het evenwicht heerst willen we mensen aan het denken zetten.
Plaatje 8Door dat het vakje nog niet aan te vinken, maar de cursor op het punt staat om te gaan klikken willen we laten zien dat er een keuze te maken is: gaan we door zoals we al gaan (met vliegtuigen, rokende gebouwen, dode dieren en sippe mensen) of kiezen we voor het evenwicht (met natuur, blije mensen, geen massale gebouwen en levende dieren)?
Omdat de vraag die onder de poster komt op een lijn staat (de wipwap) besloten we de term die hier veel mee te maken heeft, namelijk evenwicht, ook te onderstrepen in de titel.
Voor de tekst van de titel en de vraag wouden we graag een strak lettertype en hebben we er een aantal geprobeerd:Plaatje 10We hebben gekozen voor een combinatie van twee lettertypes om het geheel zo niet te strak te maken. Hiervoor hebben we een lettertype gebruikt dat meer vorm bevatte (Bernard mt condensed) om de belangrijke woorden meer naar voren te laten komen, en de rest van de tekst is in een strakker lettertype geschreven (Aharoni).
De woorden die benadrukt moeten worden hebben we daarnaast ook in hoofdletters getypt, de rest in kleine letters. De vraag ‘welke kant kies jij?’ hebben we bewust cursief weergegeven omdat deze tekst ook scheef op de wipwap staat. De tekst helt als het ware mee met de wipwap naar rechts.
Het bedenken van de poster opzet hebben we samen gedaan. Lise heeft de wereldbol en de globe naar aanleiding van deze opzet gemaakt in Photoshop, Anneriek heeft de afbeeldingen de er op geplaatst zijn getekend en de lettertypes uitgezocht. Tijdens deze rolverdeling is er over en weer veel overleg geweest. Qua tijd hebben we ons hier redelijk goed aan gehouden. We zijn best tevreden met ons resultaat en met het verloop van de samenwerking.

6 opmerkingen:

  1. Beste Anneriek en Lise,

    Wat een leuke poster hebben jullie gemaakt! Relatief weinig tekst en toch doeltreffend!Leuk dat jullie het publiek ook direct aanspreken met "welke kant kies jij". Dat trekt wel meteen de aandacht.
    Ik zou zelf misschien voor iets meer kleur zijn gegaan, want door dat grijze wordt het wel een beetje minder aantrekkelijk. Maar zoals Anneriek in het college al had gezegd, was dat ook minder grijs de bedoeld toch?
    Ook vind ik de tekeningen in de twee kanten erg leuk gekozen; het geeft een duidelijk beeld van beide werelden. Wel zijn de tekeningen een beetje lastig te zien, omdat ze klein zijn en de lijntjes soms niet heel duidelijk te zien zijn.
    In tegenstelling tot wat ze in het college zeiden, stoor ik me persoonlijk niet zo aan het rood in de goede kant en groen in de slechte kant; een vissenkom (of in dit geval garnalenkom) wordt nu eenmaal groen als ie vies wordt.;)
    Ik vind het leuk dat het woord evenwicht onderstreept is, want dat komt terug in de balans onder op de poster. Ik vind het een leuke en creatieve poster die je zeker aanzet tot denken over de toekomst.

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Joyce,
      dankjewel! klopt, het grijze had iets minder grijs gemoeten (en dat leek het ook) en wat meer kleur was sowieso wel mooi geweest inderdaad. Misschien hadden we de lucht achter de 'goede' kant van de aarde ook nog lichtblauw kunnen maken, dan was het verschil waarschijnlijk iets duidelijker geweest.
      Precies, dát is hoe het in een vissenkom werkt als hij vies is; dan kleurt hij groen. we konden er weinig anders van maken ;)

      groetjes

      Verwijderen
  2. Beste Anneriek en Lise,

    De boodschap om mensen te laten nadenken over hun gedrag en het evenwicht op aarde via jullie poster komt op mij zeker over. Ik heb zelf iets te kiezen en de aarde/Bioglobe aan de linkerkant laat zien dat aan die zijde de wereld in evenwicht is en duurzaam. Het idee om de Bioglobe en de aarde te combineren en de Bioglobe als een schaalmodel te gebruiken, vind ik leuk gekozen. De poster zou bijvoorbeeld bij de opstelling zelf goed tot zijn recht kunnen komen, omdat je dan ook kunt zien wat een Bioglobe is. Aan de andere kant kan je je ook afvragen wat een Bioglobe is en waar je die kan vinden, wanneer de poster in een andere omgeving wordt gebruikt. De combinatie kan het dus wat ingewikkelder maken dan nodig is. Misschien dat het eerste doel, die jullie aan het begin van het ontwerpproces hadden (uitleg over de Bioglobe) hier toch nog wat om de hoek komt kijken.

    De tekeningen lijken er opgeplakt te zijn door de schaduw en de ‘uitgeknipte’ randen. Het geeft diepte aan de poster en het maakt het ook speels. Creatief idee om de figuren zelf te tekenen na inspiratie te hebben opgedaan via internet. De zon aan de linkerkant geeft ook meer nadruk op de lichte/goede kant van het evenwicht dat aan die kant aanwezig is. De centraal compositie zorgt ervoor dat de aandacht naar de aarde/Bioglobe gaat. De titel bovenaan kan door de Bioglobes wat verwarring geven, zolang je niet weet wat het is (zoals ik eerder aangaf).

    Hadden jullie een bepaalde doelgroep in gedachten voor de poster?

    De weegschaal geeft duidelijk aan dat er een keuze valt te maken, wat jullie boodschap versterkt. Het gaat dus om het krijgen van een evenwicht. Echter, bij de weegschaal heb je wel de suggestie dat wanneer je voor de linkerkant kiest, de weegschaal naar links beweegt en er juist geen evenwicht is. Snappen jullie de tegenstrijdigheid die het kan opleveren?

    Het idee om met een cursor één van de vakjes aan te klikken, vind ik erg interessant. Als je dat digitaal in een bepaalde voorlichtingscampagne of voor educatief materiaal zou gebruiken, kan je vervolgens nieuwe informatie laten verschijnen met bijvoorbeeld uitleg over evenwicht en wat je kan doen om je gedrag milieuvriendelijk(er) te maken.

    Jullie hebben veel overwegingen gehad bij het kiezen van de typografie en verschillende dingen uitgeprobeerd. Wat waren jullie keuzes voor het kleurgebruik?

    Hoe vonden jullie het om te werken met Photoshop? Ging dat goed? Verder geven jullie een uitgebreid verslag – met proefversies en illustraties van onderdelen – over het ontwerp van de poster. Jullie geven aan tevreden te zijn en dat de samenwerking goed verliep. Wat ging er precies goed en wat zou je de volgende keer ook weer doen? En wat ging er minder goed en zouden jullie de volgende keer anders aanpakken?

    Hartelijke groet,
    Annelotte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Annelotte
      Bedankt voor je feedback. Van de opdrachtgever hebben we te horen gekregen dat het niet de bedoeling was om uitleg te geven op de poster, maar dat het vooral als doel had om mensen aan te zetten tot denken. Ik zat zelf ook al te denken dat in de buurt van de ScienceLinx opstellingen onze poster het best tot zijn recht zou komen. En dat er eventueel nog een ´benieuwd hoe dit zit? Kijk op www……’ bij had gekund als we de poster ergens anders zouden willen gebruiken.
      De doelgroep was een zo breed mogelijk publiek (iedereen die langs de poster loopt) aanzetten tot denken, niet een specifieke groep. Doordat wij hebben gekozen voor ‘onderweg naar morgen’ en niet voor de VWO scholieren hoorde dat min of meer bij de opdracht.

      Ik snap even niet hoe je het bedoeld met de weegschaal. Het idee was: de weegschaal helt wat over naar de ‘slechte’ kant, dat is immers op aarde ook een beetje zo. Maar door de cursor aan de goede kant te zetten, dus mensen min of meer te sturen naar het kiezen voor de ‘goede’ kant komt daarmee juist het evenwicht weer terug. Dat was het idee erachter, begrijp je wat we bedoeld hebben?

      We wouden het kleurgebruik van de tekst juist neutraal houden om het verschil in kleur van de afbeelding beter naar voren te laten komen. De kleur achter de tekst is wat grijzer dan de bedoeling was.

      De samenwerking verliep goed omdat we allebei graag meteen aan het werk gaan en van aanpakken houden. Door meteen een flinke start te maken konden we individueel verder werken. Dit vind ik persoonlijk een fijne manier van werken. Ik zou zo geen dingen weten die ik écht anders zou aanpakken eigenlijk.

      Groetjes

      Verwijderen
  3. Hoi Lise en Anneriek,

    Wat leuk dat jullie de poster anders hebben aangepakt dan de andere duo's. Jullie hebben de poster gemaakt vanuit 'onderweg naar morgen'. De boodschap is duidelijk: Welke kant kies jij?!

    In eerste instantie had ik niet helemaal door dat er een bioglobe voor de aarde stond, maar toen jullie dat uitlegden had ik een 'OJA!' moment! Ik vind het sterk dat jullie die weerspiegeling hebben gemaakt.

    Tijdens college werd er gezegd dat de groene kant van de bioglobe juist de 'goede' kant leek, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik vind dat jullie weergave van de 'goede' en 'slechte' kant goed gelukt is! Voor mij was het in ieder geval zeer duidelijk.

    Qua titel ben ik niet helemaal enthousiast. Waarom gebruiken jullie 'Bioglobes' en niet 'Bioglobe', op jullie poster is toch maar 1 bioglobe te zien? Ik persoonlijk had het mooier gevonden (niet dat jullie het niet-goed hebben gedaan, dit is mijn persoonlijke smaak ;) ) wanneer jullie 'Welke kant kies jij' als titel hadden gebruikt. Dat is echt een vraag die je stimuleert om de poster verder te bekijken. De titel die jullie nu hebben geeft meer een uitleg van de bioglobe.

    Al met al vind ik dat jullie met weinig woorden en indrukwekkend beeld een duidelijke poster hebben gemaakt! Mijn complimenten :)

    Groetjes Marloes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marloes,

      Bedankt voor je feedback! Ik snap wat je bedoeld met de titel. Het leek ons (mij) logischer om eerst een kleine uitleg te geven, en dan aan te zetten tot denken, maar ik begrijp je punt. Bioglobes ipv Bioglobe is inderdaad een heel goede opmerking, niet over nagedacht maar enkelvoud was veel logischer geweest.
      Bedankt!

      groetjes

      Verwijderen