donderdag 11 februari 2016

opdracht #1; een power video

En daar is ie dan, de eerste opdracht! het maken van een korte video over een van de opstellingen in de Bernoulliborg. Ik heb gekozen voor de Bioglobes, die grote glazen bollen met garnaaltjes erin en besloten hier een korte uitleg over te geven omdat ik de uitleg om het informatiebordje een beetje vond tegen vallen. (En omdat dit de enige ecologie-gerelateerde opstelling lijkt te zijn)

Het maken van de video heb ik gedaan met Screencast-o-matic & powerpoint. Ik heb de PowerPointpresentatie gemaakt en op een spiekbrief'je' alle tekst gezet die ik in het filmpje wou zeggen. Om het aantrekkelijker te maken heb ik niet alleen een PowerPoint laten afspelen maar het ook zelf voorzien van tekst. Op twee plaatsen in het filmpje spreek ik 'de kijker' iets persoonlijker aan en heb besloten daarom op die momenten ook zelf in beeld te zijn. Al met al ben ik best tevreden over het filmpje!

Maar het viel nog niet mee hoor! het bedenken wát ik wil vertellen was zo klaar, maar werken met een laptop en een opnameprogramma wat ik niet ken vielen toch iets tegen. Deed, toen ik een paar dagen geleden even aan het testen was of alles werkt, de microfoon het gewoon, vanmorgen had ie besloten er mee op te houden. De radicale oplossing (laptop uitzetten en het gewoon helemaal opnieuw proberen) heeft gelukkig geholpen :)

Alleen wat is het toch een verschrikking om je eigen stem terug te horen... brr, volgens mij gaat dat nooit wennen. Ohja, en die vogelgeluiden die er misschien op de achtergrond te horen zijn komen van mijn twee huisgenootjes: een Agapornis en een Valkparkiet, die blijkbaar ook een mening hebben over kleine ecosystemen in een afgesloten omgeving.

7 opmerkingen:

  1. Hoi Anneriek,

    Ik denk dat ik ook maar zo'n bioglobe ga bestellen. Je hebt me zeker enthousiast gemaakt met je filmpje! Ik vind het leuk dat je veel gebruik hebt gemaakt van zowel foto's als afbeeldingen om de mechanismen uit te leggen. Ook heb je goed ingespeeld op het hele 'wetenschapsjargon'-dilemma. Het is duidelijk wat je doel en doelgroep is in dit filmpje en door jezelf op te nemen heb je er een persoonlijke dimensie aan toegevoegd.
    Ik vind het vooral leuk dat je echt een overgang maakt van 'normale mensen'-taal en biologenpraat. Dit wekt interesse en maakt de kijkers nieuwsgierig.
    Ik vind dat je eerste slide relatief lang wit bleef. Je had hier misschien nog een foto kunnen toevoegen? Daarnaast kun je proberen voor een volgende keer een soort van achtergrondmuziekje toe te voegen, maar ik miste dit niet heel erg.
    De geluiden van je vogels vond ik eigenlijk wel een leuke toevoeging! Waarschijnlijk vinden zij de garnalen in de globe best interessant ;)

    Over je poster: Hoe heb je voor deze opstelling gekozen? Je hebt de opstelling (het centrale onderwerp) aan de rechterkant geplaatst en hierdoor vind ik het niet heel erg centraal en opvallend overkomen. Verder vind ik het mooi overzichtelijk gemaakt en is ook op de poster duidelijk wat je doel en je doelgroep is.

    Goed gedaan buurvrouw!

    Lise

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Lise,
      Dankjewel!
      Toen ik later, vooral als ik dat zonder geluid deed, de video terug keek bleven inderdaad een aantal sheets lang 'leeg', ik zat nog te twijfelen of ik daar ook nog foto's van de Globes wou hebben maar vond die niet echt iets toevoegen aan mijn verhaal op die plaats.
      een achtergrond muziekje via mijn computer was niet mogelijk vertelde screencast-o-matic mij, en daar had ik me maar bij neergelegd. Zag inderdaad dat het anderen wel was gelukt en ben benieuwd hoe die dat gedaan hebben.
      Deze posteropstelling heb ik gekozen omdat er op deze manier geen verwarring kan ontstaan over de leesrichting van de poster (welk vakje eerst dient gelezen te worden, en welke daarna) en omdat deze afbeelding voornamelijk van belang is bij de eerste alinea. we hadden het er al even over gehad en ik denk inderdaad dat in het midden plaatsen voor de poster in zijn geheel een stuk mooier lijkt!

      thnx!

      Verwijderen
  2. Hey Anneriek,

    Wat een ontzettend leuk filmpje! Je kunt erg goed uitleggen en ik bleef ook maar luisteren omdat je zo fijn praat. Je kunt merken dat je duidelijk geïnteresseerd bent in de natuur.
    Je combinatie met de foto's en animaties om uit te leggen, heeft erg goed uitgepakt. Het werd op deze manier een erg duidelijk verhaal!
    Wel was de slide met "wat is een bio globe" erg lang leeg. Je vertelde wel wat de bio globe was, maar je staarde wel een beetje naar een leeg scherm, dat was wel een beetje zonde. Ook zat er ergens (volgens mij ook rond die slide) een kleine herhaling in je tekst, waarschijnlijk ging daar iets mis met een scène opnieuw opnemen. Maar dat zijn kleine details.;)
    Verder vind ik je poster ook erg overzichtelijk, maar misschien nog wel een beetje veel tekst (niet voor in een bushokje ;) ). Misschien zou je iets meer met de afbeelding kunnen doen, om het plaatje meer te laten spreken. Verder wel goed aangepast aan je doelgroep.

    Ik heb in ieder geval zeker wat geleerd over de Bio Globes!

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Joyce,
      Dankjewel, leuk om te horen!
      ‘de lege slide’ wordt inderdaad vaker genoemd en viel mij, vooral achteraf zónder geluid, ook erg op. Ik had hier graag een filmpje geplaatst dat de bollen van alle kanten laat zien, maar doordat er veel mensen langsliepen werd het beeld door het water erg vervormd en was dit zo storend dat ik heb besloten het niet te gebruiken. Achteraf had ik beter nog meer gemaakte foto’s kunnen plaatsen inderdaad.
      Ja het ‘heen en weer’ spoelen van de opname viel nog niet mee. Maar omdat er veel tracks met stotters aan vooraf gegaan zijn besloot ik toch deze versie te nemen omdat het anders nachtwerk zou worden ;)
      Poster is 3x helemaal over de kop gegaan en er komt op een titel en een vraag na helemaal géén tekst op te staan. Ander uiterste, maar waarschijnlijk meer geschikt voor een bushokje!

      Groetjes!

      Verwijderen
  3. Beste Anneriek,

    Je video over de Bioglobe vond ik erg informatief. Je legt verschillende aspecten over het leven in de Bioglobe uit en koppelt het aan het onderzoek dat hiernaar gedaan wordt. Door het stellen van vragen spreek je kijker aan en trok je het onderwerp ook naar jezelf toe. Je nieuwsgierigheid naar de Bioglobe komt goed naar voren. Hierdoor bleef ik met aandacht naar de video kijken. Je stem is helder en dynamisch en vond ik heel fijn om naar te luisteren.

    Het bordje van Science Linx bij de opstelling riep bij jou vragen op over de betekenis van termen en het veranderende milieu. Dat is vervolgens de aanleiding om er beter naar te gaan kijken. Aan de ene kant vind ik dat je hiermee echt de aandacht pakt en ik ben ook benieuwd wat er nu te zien is. Aan de andere kant kan je hiermee ook de makers van het informatiebord van Science Linx wat tekort doen. Snap je wat ik bedoel?

    Je uitleg over de Bioglobe is duidelijk. Inhoudelijk vroeg ik me nog af waarom de garnalen zich eigenlijk niet voortplanten. Als je de eerste uitleg geeft over de biosfeer in de glazen bol zie je niets in beeld (behalve een titel). Vervolgens krijg je wel afbeeldingen te zien met wat er allemaal in de bol zit. Misschien had je die volgorde kunnen omdraaien. Het gebruik van PowerPoint met je gesproken uitleg erbij, vind ik goed werken. Op een vrij simpele manier maak je een boeiend filmpje. Ook de uitleg in ‘biologentaal’ is een leuke toevoeging. Welke doelgroep heb je eigenlijk gekozen?

    Gelukkig dat de techniek uiteindelijk wel meewerkte. Ik zie nog wat taalfouten in de tekst op je blog, probeer daar wat op te letten. Je geeft aan wat er minder goed ging en dat je best tevreden bent over de video. Waar ben je precies tevreden over? Wat ging goed en wat zou je de volgende keer weer doen?

    Vriendelijke groet,
    Annelotte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Annelotte,
      Bedankt voor je feedback. Ik snap zeker dat de makers van Science Linx hier over zouden kunnen vallen, maar omdat dit voor mij de hoofdreden was om dieper in deze exhibit te duiken vond ik het toch wel belangrijk het te noemen en ik heb dit op een zo net mogelijke manier proberen te doen. Na deze afweging dus toch besloten het wel te plaatsen.
      De uitleg over waarom de garnalen zich niet voortplanten is weg gelaten met een aantal redenen: de belangrijkste is dat ik over mijn 5 minuten heen was, en het er dus gewoon niet meer bij zou kunnen. Daarnaast vond ik dat het er voor het verhaal niet heel veel toe doet (een afweging om eventueel iets anders weg te laten) en het mogelijk ingewikkelder zou maken dan het is.
      De lege pagina viel mij inderdaad na terug kijken (en vooral als ik dat zonder geluid deed) ook op, ik had hier nog een aantal gemaakte foto’s van de biosfeer kunnen plaatsen achter elkaar. In eerste instantie had ik een filmpje om hier te plaatsen, maar deze was zo slecht geworden door de ‘ruis’ van mensen die er door heen liepen. Door de glazen bollen en de vervormingen die deze maakten viel de beweging op de achtergrond zo op dat ik besloot hem niet te plaatsen.
      De doelgroep is iedereen die de exhibit zou bezoeken (VWO leerlingen en studenten die weinig tot geen kennis hebben op ecologie gebied) en graag zouden leren hoe zo’n bol werkt.
      Taalfouten blijft een probleem, ik probeer er zoveel mogelijk op te letten en ontvang graag feedback op fouten.
      Wat ik goed vond gaan is dat het me, volgens mij, gelukt is om de boodschap die ik in gedachte had over te brengen en dat ondanks dat er geen bewegende beelden inzitten het wel echt een ‘filmpje’ lijkt. Ik vind het belangrijk ook zelf even in beeld te zijn omdat ik vind dat dit het verhaal persoonlijker maakt en (tijdens het kijken van de filmpjes van anderen) er voor mij erg voor zorgde om te blijven kijken en geïnteresseerder te zijn in de inhoud. Dit zou ik dus zeker vaker doen.

      Groet,
      Anneriek

      Verwijderen
    2. Hoi Anneriek,

      Duidelijk beschreven welke afwegingen je hebt gemaakt. Die kan je ook opnemen in je reflectieverslag.

      Groet, Annelotte

      Verwijderen